Kuzey Ege’deki çevre platformları arasında bir iletişim ağı kurmak üzere hazırlanan İklim için STK Ağı projesinin ikinci toplantısı Çanakkale’de gerçekleşti. Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği tarafından hazırlanan projenin destekçilerinden İda Dayanışma Derneği’nin evsahipliğinde yapılan Sorumluluk-Gönüllülük-Örgütlülük’ konulu toplantıya yaklaşık 15 farklı çevre platformunda 50’ye yakın temsilci katıldı. Uygar Özesmi’nin moderatörlüğünde gerçekleşen toplantı Çanakkale Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde yaklaşık 3,5 saat sürdü.
Toplantının açılış konuşmasını ev sahibi İda Dayanışma Derneği’nden İlhan Pirinçciler yaptı. Pirinçciler, “Yaşam kaynaklarının sürekliliğini korumak zorundayız. Tüketim alışkanlıklarımızı gözden geçirmeli, üretim kaynaklarımızı sorgulamalıyız. Hepimiz biliyoruz ki Kazdağı hem insanlar, hem de termik santraller sebebiyle tehdit altında. İda Dayanışma olarak Çanakkale Belediyesi ile yenilenebilir ve yeşil bir kent oluşturmak için bir protokol hazırlıyoruz. Yakında şekillenecek ve yeşili destekleyen projelerimizi açıklayacağız” dedi.
ORTAÇ: BİRBİRİMİZE GÜVENMELİYİZ
Birlikte Yeşil Enerjiye proje koordinatörü ve aynı zamanda Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği’nden Cemil Ortaç da, “Üretmeden tükettiğimiz veya tükettiğimiz kadar üretmediğimiz için sıkıntılar oluşmaya başladı. Kirlilik artık saklanamıyor. Bir çatı kadar küçük veya bir tarla kadar büyük bir alanda temiz enerjiyi üretmeliyiz. Peki, bunu nasıl yaygınlaştıracağız STK’lere güvenmeliyiz, güçleri birleştirmeliyiz, ortak bir iletişim ağı kurmalıyız, hızla haberleşmeliyiz, birbirimizin etkinliklerimize destek olmalıyız, yüz yüze görüşmeleri önemsemeliyiz, uzman eğitimleri gerçekleştirmeliyiz, yurtdışındaki örnekleri ziyaret etmeliyiz, bilimin yeniliklerini öğrenmeliyiz ve bunu gerçekleştireceğimiz çalıştayla topluma aktarmalıyız” diyerek projenin yöntem ve planına ait başlıkları toplantıya katılanlara aktardı.
Yıllarca TEMA, Greenpeace ve Change.org’da projeler yürütmüş olan ve yakında ekolojik ve adil bir türetim modelini hedefleyen’ Good4trust projesinde çalışmaya başlayacak Uygar Özesmi toplantının moderasyonuna geçti. Toplantıya Ayvalık, Edremit, Küçükkuyu, Nusratlı, Bayramiç, Bozcaada, Çanakkale, Gelibolu ve Gökçeada’dan katılan 50’ye yakın çevrecinin kendisinden ve mücadele alanlarından bahsetmesiyle toplantı devam etti.

SORUMLULUKTA EMPATİNİN ÖNEMİ
Uygar Özesmi toplantıda ilk olarak sorumluluk konusunu ele aldı. Katılımcıların sorumluluk konusunda eğitim, aidiyet, sevgi, bağlılık, konuya ortak etme, aile kavramlarıyla pekiştiğini aktarmasından sonra Özesmi, “Sorumlulukta empati önemli. Bu da anksiyeteden geliyor. Yani empati, sevdiğin, değer verdiğin, farkında olduğun şeylerin zarar görmesi konusunda kaygıyla anksiyeteyle açıklanabilir”dedi. Özesmi ayrıca “Transandantalizm’le de bu konuyu ilişkilendirebiliriz. Yani bir anlamda doğayla bir olma hali, kendi benliğini doğanın benliği içinde kaybetme hali. Doğaya hayran olma hali. Çınar ağacının heybetine, güzelliğine, toprağına hayran olan bir adam varsa gel de kes bakalım o çınarı kolaysa” diyerek sorumluluk kavramını hayranlık ve sevgi farkörleri ile ilişkilendirdi.
Toplantının gönüllülük başlığında katılımcılar kendi başlarından geçen gönüllülük hikayelerini aktardılar. Kızılay’a kan bağışı yapan, belediye desteğiyle çorba dağıtan, gözleri görmeyen yurttaşlara kitap okuyan, kadınlara şiddetle mücadele konusunda çalışmalar yapan, kuş gözlemleri gerçekleştiren ve depremde görev alan kişilerin anlattığı bir çok gönüllülük öyküsü katılımcılarla paylaşıldı ve birlikte irdelendi. Gönüllülük kavramının manevi tatmin noktası, sivil toplum örgütlenmeleri ve gönüllü örgütlenme modelleri de yine konuşulan konular arasındaydı.
Toplantı verilen aranın ardından örgütlenme konusuyla sona erdi. Örgütlenme başlığı altında karşılaşılan problemlerde ve tehditlerde taktik, strateji, yaklaşım faktörleri Çanakkale’de karşılaşılan güncel sorunlar ekseninde tartışıldı. Burada en önemli noktanın nihai hedefin belirlenmesi olduğu dile getirildi. Yerel örgütlenmelerle, diğer büyük çevre platformlarının yapıları arasındaki farklar da katılımcı örnekleriyle paylaşıldı. Örgütlülükte güç kavramı ve güç haritasının oluşturulmasının önemi de yine aktarılan detaylar arasındaydı.
Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde gerçekleşen ve 3,5 saati aşkın süren toplantının ardından diğer bölgelerden gelen çevreciler 11 Mart’ta Ayvalık’ta görüşmek üzere vedalaştı.


İlgili Haberler:
BirGün - http://www.birgun.net/haber-detay/cevreciler-sorumluluk-gonullulukorgutluluk-u-tartisti-148350.html
Yeşil Gazete - https://www.yesilgazete.org/blog/2017/02/27/iklim-icin-stk-aginda-uygarozesmisorumlulugu-arttirmak-icin-sevgiyi-yaratmak-sart/